donderdag, augustus 30, 2007

Workshop voor buitengewone vorm van de Romeinse Ritus



Hier kan u een verslag lezen over de workshop die de Latin Mass Society in Merton College organiseerde voor priesters geïnteresseerd in de celebratie van de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus.
Deze twee foto's wil ik u niet onthouden!

Aartsbisschop van Birmingham "heeft het door"

De aartsbisschop van Birmingham, Mgr. Vincent Nichols, begrijpt waar Summorum Pontificum over gaat! Lees er meer over bij Father Zuhlsdorf

maandag, augustus 20, 2007

Radio Vaticana - Interview met Dr. Alcuin Reid

Wat waarschijnlijk een aantal jaren geleden onmogelijk was: een interview van 15 minuren op Radio Vaticana met Dr. Alcuin Reid, auteur van "The organic development of the liturgy" (2005) met een voorwoord van een zekere ... Joseph Ratzinger. Hier kan u het beluisteren.

zondag, augustus 19, 2007

Pauselijke garderobe

Aandachtige toeschouwers zal het ongetwijfeld opgevallen zijn: de pauselijke garderobe heeft een aanzienlijke verrijking ondergaan sinds Benedictus XVI. Verrijking en geen vernieuwing want het betreft hier elementen die gedeeltelijk in onbruik zijn geraakt. Wat hebben we kunnen vaststellen?
1. Het gebruik van de pauselijke toog met dubbele mouwen
2. Verschillende, rijkelijk versierde, borstkruisen
3. De winter mozzetta
4. De camauro, laatst gedragen door de zalige Johannes XXIII
5. De pauselijke rode mantel
6. De saturno
7. Het hergebruik van de pauselijke troon
8. De rode schoenen (nog net niet de pauselijke 'slippers')
9. De mitra preciosa
Hier zijn enkele voorbeelden:
De pauselijke troon tijdens de toespraak voor de Romeinse Curie op 22 december 2006

De camauro (in een ietwat ongelukkige versie zoals blijkt uit de vergelijking met de zalige Johannes XXIII)


De saturno

De pauselijke rode mantel

De mitra preciosa

Dit alles heeft ook effect op zijn secretarissen zoals hier te zien is tijdens de H. Mis voor de 80ste verjaardag van Onze Heilige Vader

donderdag, augustus 16, 2007

Pontificale liturgie ter ere van Summorum Pontificum


Mgr. Salvatore R. Matano, bisschop van Burlington (Vermont, USA) celebreerde op 15 augustus 2007 in de kathedraal (!) de pontificale liturgie volgens het missaal van 1962. Father Zuhlsdorf heeft het verhaal. Mgr. Matano (°1946), werd priester gewijd in 1971 en behaalde zijn doctoraat in kerkelijk recht aan de Gregoriana in 1983. (Zo zijn er wel meer in Nederland en Vlaanderen met deze 'credentials'. Hopelijk volgen zij dit voorbeeld!)

In de videoclips hier en hier hoort u de bisschop zeggen "If this is what it takes to fill all the churches, so be it."

dinsdag, augustus 14, 2007

Dominicaanse liturgie



The New Liturgical Movement, dé website voor alles wat met liturgie te maken heeft, heeft een interessant item over de veranderingen in de Dominicaanse liturgie tussen 1959 en 1969 toen de Dominicanen beslisten het missaal van Paulus VI te volgen. We hebben reeds eerder bericht over de klassieke Dominicaanse liturgie zoals door de Vincent Ferrer Broederschap in Frankrijk gecelebreerd wordt.

Instructie Forma extraordinaria (Missaal 1962)


De Reguliere Kanunniken van St. Johannes Cantius hebben een prachtige website gemaakt met instructie-materiaal voor het celebreren van de H. Mis volgens het missaal van 1962. In het bijzonder de korte filmpjes over de verschillende onderdelen van de H. Mis zullen bijzonder welkom zijn.
www.sanctamissa.org



E.H. Mennen, pastoor te Oss, heeft op zijn uitstekende website de rubrieken van het missaal van 1962 vertaald.