donderdag, januari 14, 2021

De contradicties van het BTW-argument

Het “Zo ben ik nu eenmaal”-argument, “Ik ben zo geboren”-argument of andere Nederlandstalige equivalenten van het Engelse “Born this way”-argument (=BTW-argument) wordt vaak gebruikt om een aantal immorele activiteiten voor zichzelf en voor anderen goed te keuren.

Het argument bezit een aantal logische ongerijmdheden.

Hier zijn er enkelen:

1/ Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan is bv. homoseksualiteit een onveranderbaar kenmerk. Maar uit het zo geboren zijn, volgt niet dat het onveranderbaar is. Men kan geboren zijn met zwart haar en het vervolgens blond verven. Omgekeerd volgt uit het feit dat een kenmerk verworven is, niet meteen dat het veranderlijk is. Men heeft de Nederlandse taal verworven, maar in normale omstandigheden (tenzij hersenbloeding, hersenoperatie, etc.) kan men dit kenmerk niet veranderen.

2/Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan treft mij geen schuld. Hier moet men een onderscheid maken tussen het geboren worden met een bepaalde neiging en het handelen dat volgt op deze neiging.

3/Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan heeft men het recht zo te zijn. Opnieuw is het onderscheid tussen neiging en handeling van belang. Zelfs indien men het recht bezit om eender wat te voelen, het recht om op basis daarvan te handelen is afhankelijk van een context. Blindgeborenen mogen het gevoel bezitten een auto te besturen maar zij hebben niet het recht dit te doen. Of je een recht hebt iets te doen is onafhankelijk van de oorsprong van het vermogen dit te doen.

4/Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan kan dit geen afwijking zijn. Opnieuw volgt het tweede deel van de zin niet het eerste deel van de zin. Er zijn vele afwijkingen die een genetische basis hebben. Of een kenmerk een afwijking is hangt niet af van de oorsprong ervan.

5/Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan is het ‘natuurlijk’. Ergens mee geboren zijn, bewijst echter niet dat het natuurlijk is net zo min is blind geboren zijn bewijst dat het natuurlijk is dat de mens blind geboren wordt.

6/Indien men nu eenmaal zo geboren is, dan zegt dit iets ‘diep’ en ‘allerbelangrijkst’ over de identiteit. Sommige mensen worden geboren met sproeten, maar dit zegt niets over hun identiteit. Men wordt niet geboren met gelovige overtuigingen en tocht zeggen deze iets over de identiteit van wie deze bezit.

Geen opmerkingen: