dinsdag, januari 22, 2013

Obama en de drogreden van gelijkheidDe inauguratie speech van Obama op 21 januari 2013 bevatte deze woorden: “Our journey is not complete until our gay brothers and sisters are treated like anyone else under the law, for if we are truly created equal, then surely the love we commit to one another must be equal, as well.

Dit is een bekende strategie: je stelt de zaak zo voor dat de tegenstander beschuldigd wordt van ongelijkheid, ja zelfs van discriminatie, en natuurlijk wilt niemand tot dit kamp behoren.

Maar gaat het argument over gelijkheid wel op?

Rabbijn Gilles Bernheim formuleerde de kritiek op dit argument heel nauwkeurig. Het is niet omdat er tussen twee personen (terecht of onterecht) liefde heerst, dat zij ook het recht hebben op een huwelijk. Een man kan niet trouwen met een getrouwde vrouw, ook al is er sprake van liefde. Een man kan niet trouwen met twee vrouwen, ook al is er sprake van liefde. Een vader kan niet trouwen met zijn kind, zelfs indien er sprake is van een zuivere vaderlijke liefde. Het recht voor iedereen om te trouwen is dus niets meer dan een slogan en het zogenaamde homo-huwelijk laat gewoonweg andere discriminaties bestaan. 

Het gehele essay van Bernheim is de moeite waard: op enkele pagina's krijg je alle argumenten netjes op een rij om in een gesprek de natuurwet van het huwelijk te verdedigen!

Geen opmerkingen: